Otthonfelújítási támogatás kondenzációs kéményre

OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS KONDENZÁCIÓS KÉMÉNYRE

A most induló Otthonfelújítási támogatás az 1990 előtt épült családi házak korszerűsítésére irányul. A bejelentés alapján az új, 108 milliárd forintos keretösszeggel bíró programot azok pályázhatják meg, akik vezetékes gázhálózatra vannak csatlakozva. A támogatásban benne van többek között a  nyílászárók cseréje, a ház  szigetelése, a fűtés- és használati melegvíz-rendszer korszerűsítése, melyekbe a gázkazáncsere illetve a kéménybélelés is bele tartozik.

Ha a leghatékonyabb lakossági fűtési megoldást keresed, a kondenzációs gázkazánok jelentik a megoldást. A kondenzációs eljárások lényege, hogy az égés folyamán összegyűlt hő mellett az égéstermékkel közösen távozó vízgőz energiáját is hasznosítja. Hatásfoka az értékét tekintve akár a 98%-ot is elérheti.A kondenzációs kémény hőcserélője az égés folyamán felgyülemlett égéstermékeket hatékonyan hűti vissza az optimális hőmérsékletükre.

A kondenzációs kémény belsejében keletkezett vízgőz lecsapódik, és ennek köszönhetően jelentős mennyiségű hő szabadul fel. A felszabadult hő hasznosul, mielőtt a kéményen kijutna. 

A kémények építése és kivitelezése

A kondenzációs kémény terén a legnépszerűbb a koncentrikus rendszer, azaz a cső a csőben rendszer használata. Ilyen rendszereknél a túlnyomásos belső csövet egy nagyobb átmérővel rendelkező, külső cső veszi körül. A csöveket pedig távtartókkal látják el a tökéletes stabilitás érdekében.

A másik gyakran alkalmazott eljárás az osztott rendszer alkalmazása. Az osztott rendszerek alapvető elve, hogy két külön csővel rendelkeznek. Az egyik cső az égéstermék elvezetésére, a másik cső pedig a levegő bezetésére szolgál. 

Fontos, hogy a koncentrikus és osztott rendszereket kizárólag belső tereken lehet használni. A kitorkollási szakaszok természetesen kivételt képeznek.

  • Külső tereken kiemelten fontos a hatékony szigetelés biztosítása, ezért minőségi szigetelt rendszereket forgalmazunk. A szigetelt rendszerek ismérve, hogy a túlnyomásos cső a speciális köpeny mellett egyedi hőszigeteléssel is bővül.

  • Ha ipari felhasználás a cél, akkor célszerű a kaszkád rendszereket számításba venni. A kaszkád rendszerek több, összekapcsolt tüzelőberendezés égéstermék-elvezetői funkcióit látják el.

  • A gyűjtőkémény használata általában társasházaknál ideális választás. A speciális kéménnyel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy szintenként legfeljebb egy tüzelőberendezés alkalmazható. A szintenkénti egy tüzelőberendezés csatlakozása osztott vagy koncentrikus rendszer segítségével valósulhat meg.


A kondenzációs kémény tehát kifejezetten hatékony megoldást nyújt, elsősorban a lakossági felhasználás területén. Hatásfoka kiemelkedő, és számos rendszerrel kompatibilis. Használd ki a támogatást otthonod fűtéskorszerűsítésére, ha bármilyen kérdésed felmerül keress minket bizalommal, segítünk!

magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ